Keitysvammahuolto kuuluu myös sote-uudistukseen

  • 244
  •  
  •  
  •  
  •  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen kuuluvat myös vammaispalvelut. On tärkeää, että yhteiskunta sitoutuu vammaisten henkilöiden oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Nyt työn alla oleva kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhdistäminen tarkoittaa yhdenvertaisia palveluita, olipa kysymyksessä fyysinen, psyykkinen tai kognitiivinen toimintakyvyn rajoite. Subjektiivinen oikeus palveluiden saamiseen säilyy edelleen. Lakimuutoksen hyväksyy seuraava eduskunta ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2017.

Monet palvelut ovat nykyisin kiinni kuntien taloudesta. Kunnissa olisikin tärkeää miettiä myös esteetöntä liikkumista korkeiden rotvallien yli, julkisen liikenteen toimivuutta, kuntoutusta ja vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta.

Keskustan vaaliohjelmassa on osa-työkykyisten työllistyminen yhtenä osana yhteiskuntasopimusta. Mielestäni työpaikoilla voitaisiin tehdä tasa- arvosuunnitelma, jossa olisi myös vammaisten työllistyminen yhtenä tavoitteena.

Vammaisten parissa tehtävä työ on vaativaa, jossa ammattitaidon päivittämisen lisäksi myös työnohjauksella on suuri merkitys.

Nykyisessä koulutusjärjestelmässä on lähihoitajilla vammaistyön osaamisala. Se antaa monipuoliset valmiudet työskentelyyn vammaistyössä.

Vielä on parannettavaa siinä, että yhdenvertaisuus toteutuu.