Omaishoitaja on läheisensä elämän turvaaja…

  • 244
  •  
  •  
  •  
  •  

Omaishoitajien lakon minä vielä elämässäni haluaisin nähdä. Kaikki 60.000 vanhusta laitospaikoille yhtä aikaa!!

Kestääkö yhteiskunnan resurssit? Ei kestä. Nyt laitetaan omaisiaan hoitavien asiat kuntoon. Hoitamalla paras.

Puhuin juuri läheiseni kanssa omaishoitajuudesta. Hän on aviomiehensä omaishoitaja ja elämän edellytysten turvaaja. Ihminen käy lävitse valtavan tunnemyrskyn silloin, kun muuttuu aviovaimosta omaishoitajaksi. Miten jaksan? Auttaako kukaan? Miten hoidan omaa terveyttäni? Saanko itse joskus huokaista tästä 24/7 hoivaamisesta? Yhteiskunnan on autettava heitä.

Nyt on aika puhua tästä ja myös toimia. Suomessa on yli miljoona suomalaista, joista omaishoitajia on n. 350 000.

Työelämässä on noin 250 000 omaistaan samanaikaisesti hoitavaa  henkilöä. Raskaita omaishoitotilanteita, joissa hoidettava olisi laitoshoidossa, on noin 60 000.

Omaishoitajat ja läheiset -liiton vaalitavoitteita ovat Kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman käynnistäminen välittömästi. Työelämän joustojen kehittäminen niin, että ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen onnistuu.

Keskustan tavoitteena onkin tuen maksatuksen siirtäminen Kelalle. Se toisi yhdenmukaisuutta kuntien välille. Vapaapäivien mahdollistaminen auttaa jaksamaan. Verotuksella voidaan myös auttaa.

Omalta kohdaltani omaishoitajan arkeen tutustuminen on siirtynyt kaksi kertaa. Ensin olin minä sairas ja sitten seuraavalla viikolla oli omaishoitajan perheessä flunssaa.

Tehdään  yhdessä huomista meille.