Pettääkö yhteiskunnan turvaverkko nuoren alla?

  • 244
  •  
  •  
  •  
  •  

Sain kirjeen huumeisiin sortuneen nuoren äidiltä. Se oli niin liikuttavaa luettavaa, etten silloin pystynyt kirjoittamaan.

Kirjeessään tämä minulle uskoutunut äiti kertoi terveydenhuollon toimimattomuudesta nuoren kohdalla.

Nuoren käytös oli muuttunut. Vanhemmat kiinnitti siihen heti huomiota. Tytär oli sortunut huumeisiin.  Nuori halusi itsekin hakea apua. Lääkäri toisensa jälkeen kirjoitti milloin rauhoittavia, milloin masennuslääkkeitä. Niiden avulla oli hyvä jatkaa sekakäyttöä. Hoitopaikkaa ei järjestynyt mistään. Nuori oli aina väärästä paikasta hakemassa apua. Ei kuulu meille, kun on masennus. Ei kuulu meille, kun on päihdeongelma. Äiti itki yhdessä tyttärensä kanssa apua hakiessaan. Molemmat  olivat aivan lopussa.

Eräänä päivänä nuori veti ranteet auki. Hän ajatteli, että nyt ainakin saan apua. Hän oli itselleen vaarallinen. Yön yli sairaalassa ja kotiin lääkereseptin kanssa. Kukaan ei ottanut äitiä ja nuorta tosissaan. Äiti itki, huusi ja kapinoi nuoren puolesta. Hän kävi töissä. Stressaantui ja sai rytmihäiriöitä.

Tätä riitti useita vuosia. Kunnes nuori sai tietää olevansa raskaana. Hänellä on nyt elämälle tarkoitus ja syy elää ja päätä aineista pois. Tästä alkoi nuoren ja nyt jo aikuisen naisen elämään nousu.

Molemmat käyvät nyt läpi menneitä vuosia ja ovat onnellisia selviytymisestä.

 Onko riittävästi ammattitaitoa kohdata huumeiden käyttäjää terveydenhuollon yksiköissä? Ovatko kiireiset vanhemmat kiinnostuneita lastensa viikonlopuista ja kavereista? Olemmeko me jokainen tietoisia huumeiden vaikutuksista ihmiseen?

Poliisin mukaan ( Aamulehti 4.9.2014) kannabis tunkee Tampereella jo yläasteikäisten saataville. Kannabista kasvatetaan kymmenissä, jopa sadoissa kodeissa Tampereella. Tiedämme myös sen, että Tampere on monen huumelastin kauttakulku paikka. Huumetilanne Suomessa muuttuu, lääkereseptillä saa nappeja kuin karkkeja.

Meillä kaikilla on tehtävää siinä, ettemme jätä tämän asian korjaamista kovin pitkälle tulevaisuuteen. Nuorten koulutus ja työllistyminen on lääke syrjäytymiseen.